Vínečko bílé, vínečko rudé...
Nacházíte se na stránce: Úvod » O víně » Vínečko bílé, vínečko rudé...
Rozeznáváme 3 základní barvy vína. Víno bílé, víno červené a růžové víno. Každé má jiný postup výroby, jiné chutě, jiné vůně, jiný způsob podávání atd. Všech těchto barev mohou nabývat vína šumivá, neboli sekty.
Bílé víno
Bílé víno se vyrábí převážně z bílých hroznů. Málokdo ale ví, že pro jeho výrobu je možné použít i většinu modrých odrůd, pokud jsou včas odstraněny slupky bobulí. Vylisovaný mošt se odkaluje a následně slévá do nerezových kvasných kádí. Bílé víno kvasí v kádích bez slupek bobulí při teplotě od 10 do 18°C.
Bílé víno se podává vychlazené ideálně v nádobě se ledem, nebo v chladícím tubusu, aby nezteplalo. K servírování vína se používají skleničky tulipánového tvaru o objemu kolem 300 ml.
Bílé víno je ideální k:
- drůbežímu masu
- rybám
- některým sýrům
- salátům
- studeným předkrmům
- těstovinám apod.
Červené víno
Červené víno vzniká lisováním červených hroznů. Svou typickou barvu získává díky barvivu obsaženému ve slupkách jednotlivých bobulí. Narozdíl od vína bílého kvasí společně s těmito slupkami v dřevěných sudech. Kvašení probíhá při teplotě od 20 do cca 30°C.
Červené víno servírujeme ve sklenicích tulipánového tvaru o objemu do 450 ml. Správná „pokojová teplota“ červeného vína se liší, maximálně je však 20°C.
Červené víno podáváme k:
- vepřovému masu
- hovězímu masu
- telecímu masu
- kachně a huse
- vnitřnostem
- zvěřině
- některým sýrům.
Růžové víno
Růžová vína vznikají z červených hroznů. Ne smícháním bílého a červeného vína, jak si mnozí myslí. Začátek výroby je stejný jako u červených vín, dále pokračuje však už jako u vína bílého. Víno začíná kvasit se slupkami bobulí, ty se narozdíl od výroby červeného vína po krátkém čase odfiltrují a dále kvasí už jen mošt bez slupek. Růžová vína mohou mít celou škálu barev od jemně oranžové až po téměř fialové odstíny. Oblíbená jsou italská růžová vína pocházející z kraje od jezera Lago di Garda.
U růžových vín je archivace výjimkou. Pijí se dokud si drží svou jemnost a svěžest. Podávají se vychlazení, nikoliv podchlazení. Správná teplota růžového vína je od 9 do 13°C.
Díky svěží jemné chuti jsou ideální k:
- těstovinám
- grilovaným pokrmům
- salátům
- sýrům
- sladkým dezertům.
Šumivé víno, sekt
Sekty získávají své charakteristické perlení během procesu kvašení. Někdy jsou mylně nazývány „šampaňským“, toto označení může ale používat jen víno pocházející z francouzské oblasti Champagne. Od počátku 20. století je „šampaňské“ ochrannou známkou. Sekt je spojován s významnými událostmi a oslavami. Není však důvodu si jej nedopřát i ve všední den. Výborně se hodí k mnohým jídlům. Sekt se pije také jako aperitiv.
Hodí se k:
- bílým masům
- dezertům
- některým salátům
- vaječným jídlům
- ke štice
- těstovinám apod.
PROFI WINES s.r.o.
Horní Žďár 45
363 01 Ostrov
tel.: 353 844 571, 353 616 190
fax: 353 616 199
e-mail: info@profitech-food.cz