Slovníček vinařských pojmů
Nacházíte se na stránce: Úvod » Slovníček vinařských pojmů
Jste milovníci chutného vína, ale jinak jste naprostí laici? Jsou-li vám některá slova z vinařské terminologie záhadou, může vám pomoci nás slovníček vinařských pojmů. Pokud byste rádi, aby v tomto slovníčku nějaké slovo přibylo, napište nám. Další zajímavé informace o víně a vinařství najdete v kategorii „O víně“.
Vinifikace - označení celého proces výroby vína. Proces zpracování menších množství hroznů z pokusných parcel nebo jednotlivých keřů na víno nazýváme mikrovinifikací
Degustátor - osoba, která provádí ochutnávky vína a na základě toho vytváří hodnocení.
Sklepmistr - osoba, která vede celý proces od zpracování hroznů po jeho výrobu vína.
Sklepiér - osoba, která se stará o návštěvníky vinného sklípku. Podává vína a vede celou ochutnávku.
Šedá plíseň - botrytidové napadení hroznů nebo celé vinné révy, které vzniká za deštivého počasí. Napadená místa hnědnou a mají negativní vliv na výrobu vína.
Ušlechtilá plíseň - způsobuje cibébovatění hroznů, na rozdíl od šedé plísně má pozitivní vliv na následnou výrobu vína.
Cibéba - hrozen napadený ušlechtilou plísní.
Cibébovatění - proces, při kterém ušlechtilá plíseň proniká pod slupky hroznů a způsobuje mikrotrhliny, kterými uniká voda. Cibébovatění může nastat pouze za suchého a teplého počasí.
Vinotéka - prodejna s nejrůznějšími druhy vín. Ve vinotéce můžete koupit vína lahvová i vína stáčená. Prodejci jsou odborníky vinařském oboru a umějí zákazníkovi podat veškeré informace o kvalitě a druzích vín. Prodejce též nabízí ochutnávku vína.
Mošt - tekutina, která vzniká lisováním hroznů.
Sommelier - osoba, která se stará o víno v zařízení, kde se vína podávají. Stará se o složení vinného lístku, nákup vín a skladování. Zákazníkům podává informace o kvalitě, druzích a doporučuje vína podle přání hosta.
Koštování - ochutnávka vína.
Koštéř - starobylá funkce pro městského zaměstnance, který ochutnával a hodnotil kvalitu vína. V dnešní době tuto funkci vykonává tzv.komise znalců.
Burčák - kvasící mošt, který je ve fázi bouřlivého kvašení.
Rmut - hmota, která vzniká vylisováním hroznů, je odzrněná a zbavená stopek.
Kvašení - biochemický proces, při kterém enzymy vylučované buňkami kvasinek přeměňují molekuly cukru do téměř stejných dílů alkoholu a kysličníku uhličitého
Fermentace - kvašení, během kterého se působením kvasinek přeměňuje hroznový cukr obsažený v moštu na alkohol a oxid uhličitý.
Agrafa - drátěná spona, která se používá k upevnění zátky šumivých vín nebo k upevnění zátek při kvašení.
Archivní víno - velmi kvalitní a špičkové víno, které se ukládá do vinařova archivu. Víno musí být vyškolené a stabilní, aby se i po otevření dalo vypít a nemuselo se vylít.
Vyškolené víno - víno požadované jakosti a stability, které je připraveno k závěrečnému lahvování.
PROFI WINES s.r.o.
Horní Žďár 45
363 01 Ostrov
tel.: 353 844 571, 353 616 190
fax: 353 616 199
e-mail: info@profitech-food.cz